Projektværktøjer: Værktøjer til projektledelse

4 minutters læsning

Her har vi samlet en række værtøjer til projektledelse, som kan gør din opstart, planlægning, gennemførelse og evaluering af projekterne lettere.

For at gennemføre projekter, så kan du med fordel benytte en række forskellige redskaber til projektanalyse og projektstyring. Det gør det lettere at navigere sikkeret gennem projekterne.

Vi har skrevet mere uddybende om projektledelse. På denne side har vi udvalgt de bedste projektværktøjer, som du kan benytte dig af til dit projekt. Hvis du specifikt er på udkig efter værktøjer til at styre projekter, så kan du kigge på vores side med projektstyringsværktøjer.

Hvorfor bruge værktøjer til projekter?

Disse værktøjer gør dig bedre i stand til at skabe projekter for andre. Men projektværktøjerne gør det også lettere at arbejde sammen med andre om projekter.

Projektværktøjerne giver dig et større overblik, så du også kan overskue mere. De giver dig også en større forståelse for hinanden i projektgruppen og projekteamet, så I kan imødegå forskellighederne i gruppen og de mange forskellige opgaver, som skal løses i et projekt.

Projektværktøjerne hjælper med at give svar på disse væsentlige spørgsmål:

  • Hvordan styrer jeg store projekter fra start til slut?

  • Hvilke værktøjer kan hjælpe mig med at lykkes med mine projekter?

  • Hvilke muligheder har jeg, og hvad skal jeg være opmærksom på i de forskellige faser af et projekt?

Hvilke projektværktøjer findes der?

Der der findes mange værktøjer til projekter, men vi har samlet de mest essentielle til dig her, når du gerne vil i gang med et projekt.

1. Målsætninger

Det første, du skal gøre, når du starter et projekt, er at spørge dig selv: Hvad er målene og kravene for dette projekt?

Dette vil give dig et godt grundlag for projektet og sikre, at alle involverede forstår formålet med projektet. Vi kan godt lide at arbejde med målhierarkier.

Det kan være nyttigt at bruge et værktøj som mindmapping eller brainstorming, når man skal danne projektets mål. Det vil give dig et godt overblik over, hvad projektet handler om, og sikre, at alle interessenter er på samme side.

Du kan tjekke nogle af de kreative øvelser til at få styr på projektets mål.

2. 5x5-modellen

Når målene er blevet fastlagt, er det tid til at begynde at planlægge projektet.

5x5-modellen er et værktøj, der kan hjælpe dig med at få et overblik over projektet og sikre, at alle aspekter er taget i betragtning.

Hvis du kun skal vælge en model at bruge, så start med 5x5-projektmodellen, som er et godt fundament og tjekliste for alt det du skal huske i et projekt.

2. SWOT-analyse

Når du har indsamlet projektets mål, kan det være nyttigt at lave en SWOT-analyse.

SWOT står for Strengths, Weaknesses, Opportunities og Threats (styrker, svagheder, muligheder og trusler). Dette vil give dig et overblik over dit projekt, og hvilke aspekter du skal være opmærksom på.

Læs: SWOT-analyse skabelon og eksempel

3. Interessentanalyse

En interessentanalyse er et værktøj, der hjælper dig med at forstå de forskellige interessenter i dit projekt og deres rolle i projektet.

Det giver dig et overblik over, hvem der skal involveres i projektet og på hvilket tidspunkt.

Læs: Interessentanalyse: Hvilke interessenter er der i projektet?

4. Risikoanalyse

I ethvert projekt er der risici, som kan bringe projektets succes i fare.

Det er derfor vigtigt at identificere og vurdere disse risici.

En risikoanalyse er et værktøj, der hjælper dig med at identificere, vurdere og styre risici i dit projekt.

Læs: Risikoanalyse: Hvordan afdækker du risiko i et projekt?

Konklusion

Der er mange værktøjer til rådighed til at hjælpe dig med dit projekt. Det vigtigste er at vælge det rigtige værktøj til opgaven.

De værktøjer, der er anført ovenfor, er nogle af de mest afgørende, når du starter et projekt.

Hvis du har brug for hjælp til at vælge det rigtige værktøj til dit projekt, så kan du også tjekke artiklen om projekter og projektfaser eller indlægget om projektledelse.

Bøger med projektværktøjer

Projektlederens værktøj

Projektlederens værktøj

Dette er projektlederens og forandringslederens ‘formelsamling’ - en gennemgang af de metoder, der kan tages i brug, når projektet skal føres i mål. En håndbog, der kan lette og samtidig kvalificere både studerendes og praktiserende projektlederes arbejde.

Læs mere

Liste over projektværktøjer

SWOT-analyse: Skabelon og eksempel

4 minutters læsning

Skal du i gang med en SWOT-analyse? Her kan du læse alt om SWOT-modellen og finde en skabelon og et eksempel på, hvordan man laver analysen.

TOWS-analyse: Skabelon og eksempel

5 minutters læsning

TOWS-analysen er et strategisk værktøj, der kan bruges til at hjælpe organisationer med at identificere og vurdere deres styrker, svagheder, muligheder og tr...

Kommunikation

4 minutters læsning

Vil du have overblik over, hvem du skal orientere om dit projekt? Så lav en kommunikationsplan. Her får du tips og en skabelon.

Kommentarer