Blindskrift

1 minutters læsning

Blindskrift eller Braille er et system af forhøjede prikker, som kan læses med fingrene af blinde eller svagtseende personer.

Braille er ikke et sprog, men snarere en kode, hvormed mange sprog kan skrives og læses.

Hvad er blindskrift?

Braille er et system af forhøjede prikker, som kør det muligt for blinde og svagtseende at læse med fingrene. Blinde kan mærke på placeringen af store eller små prikker, hvilket bogstav i alfabetet, der er tale om.

Derfor kan braille også let bruges som et kodesystem, som ikke umiddelbart let kan dechifreres uden kendskab til nøglen.

Blindskrift, punktskrift eller Braille. Kært barn har mange navne. Kilde: www.perkins.org

Blindskrift kan bruges som kode

Da blindskrift er et system af forhøjede prikker, kan det nemt bruges som en kode. Det betyder, at det kan bruges til at skrive koder for f.eks. tal ned, som så kan læses af personer, der kender koden.

Hvis du hurtigt vil lave din egen punktskriftkode, så kan du bruge kodemaskinen.dk.

Hvordan løser du punktskrift-kode?

Der er to måder at løse punktskriftkoden på. Den første er ved at bruge et braille-alfabetskema, som viser placeringen af prikkerne for hvert bogstav i alfabetet.

Den anden måde er at bruge en braille-dekoder, som er en maskine, der kan læse braille og oversætte det til talte ord eller skrevet tekst.

Her er et eksempel på en kode skrevet i punktskrift:

Nu skal du have fat i din kodeløser til blindskrift. Du kan kigge på billedet ovenfor, og så kan du forsøge at finde de samme punktmønstre på billedet.

Du kan prøve at løse ovenstående kode selv - eller du kan se mere om, hvordan du løser opgaven i denne video:

Konklusion

Punktskrift er et system af forhøjede prikker, som blinde og svagtseende mennesker bruger til at læse med fingrene. Braille kan bruges som en kode. Hvis du gerne vil lære om andre måder at skrive noget hemmeligt på, så tjek vores oversigt over koder.

Ofte stillede spørgsmål

Hvem opfandt Braille?

Braillesystemet blev opfundet i 1821 af Louis Braille, en fransk teenager, der blev blind som barn som følge af en øjenskade.

Nøgleord:

Kategorier:

Opdateret:

Kommentarer