Enigma-maskinen

1 minutters læsning

Enigma-maskinen var en mekanisk anordning, der blev brugt til at kryptere og dekryptere meddelelser. Den blev opfundet af den tyske ingeniør Arthur Scherbius i 1918. Enigma-maskinen blev første gang brugt kommercielt i 1923, og den blev i vid udstrækning brugt af det tyske militær under Anden Verdenskrig.

Enigma-maskinen findes også i en manuel udgave, som du kan udnytte til at lave ret unikke koder.

Hvad er Enigma-maskinen

Enigma-maskinen består af et tastatur, en stikplade og en række rotorer. Tastaturet bruges til at indtaste den besked, der skal krypteres.

Enigma-maskinen gjorde det muligt for de tyske militær til at sende krypterede meddelelser, som kun kunne dekrypteres af den tilsigtede modtager. Enigma-maskinen var en vigtig faktor for det tyske militærs succes under Anden Verdenskrig.

Enigma-maskinen er en relativ stor del af den glimrende film The Imitation Game, som netop handler om, hvordan Turing bryder Enigma-koden, som får stor betydning for 2. verdenskrig.

Hvordan laver du en kode med Enigma-maskinen?

Der er to muligheder for at lave en Enigma-maskine selv. Her ser du, hvordan det kan lade sig gøre.

1. Pringles Enigma-maskine

Først skal du have spist en pakke Pringles. Det er nok ikke den sværeste opgave. Derefter skal du have printet denne pdf i de helt korrekte dimensioner.

2. Papir Enigma-maskine

Du kan lave din Enigma-maskine i papir. Du kan se mere om det i denne Youtube-video. Du skal downloade denne pdf, og så kan du tjekke videoen, hvordan man griber opgaven an.

Konklusion

Der er lidt arbejde forbundet med at få lavet kodeapparater til Enigma-maskinen.

Men når man først har lavet dem, er det en meget givende oplevelse. Du har ikke kun sparet nogle penge, men du har også lært en masse om, hvordan Enigma-maskinen fungerer.

Desuden kan du bruge din Enigma-maskinen både i Pringles- og papirversionen til at lave koder, der er er lidt interessant med et historisk twist.

Hvis du er interesseret i Enigma-maskinen, så er du måske også interesseret i alle mulige andre koder.

Nøgleord:

Kategorier:

Opdateret:

Kommentarer