Sæt målsætninger med SMART-modellen

4 minutters læsning

Sæt målsætninger med SMART-modellen Hvordan laver du en målsætning? Her får du en grundig introduktion til at lave målsætninger, der virker, med SMART-modellen.

At opstille personlige mål kan hjælpe dig med at sætte en retning. Ved at opstille specifikke, målbare, opnåelige, relevante og tidsbegrænsede mål (SMART) kan du fokusere din indsats og sikre dig, at du altid bevæger dig mod dine mål.

I denne artikel vil vi diskutere, hvad SMART-mål er, og hvordan du opstiller dem.

Hvad er SMART-mål?

SMART er et akronym, der står for specifik, målbar, opnåelig, relevant og tidsbegrænset. Det er kendetegnende for et godt mål.

Lad os skille dem hver især ad:

  • Specifikt: Et specifikt mål er et mål, der er klart og veldefineret. Det besvarer spørgsmålenehvem, hvad, hvor, hvornår og hvorfor.
  • Målbart: Et mål er kun effektivt, hvis det kan måles. Du skal kunne følge dine fremskridt og se, om du bevæger dig tættere på eller længere væk fra dit mål.
  • Opnåeligt: Et mål skal strække dig, men stadig være inden for nå. Hvis et mål er for let, er det ikke sandsynligt, at du vil være motiveret til at nå det. Hvis et mål derimod er for svært, vil du måske blive modløs og give op.
  • Relevant: Et mål skal være relevant for dit liv og være i overensstemmelse med dine værdier. Det skal også være noget, som du brænder for .
  • Tidsbegrænset: Et mål bør have en tidsfrist. Dette vil skabe en følelse af, at det haster, og sikre, at du ikke udsætter dig selv.

Sådan opstiller du SMART-mål

Nu hvor du ved, hvad et SMART mål består af, skal vi se på, hvordan du kan opstille et.

Det første skridt er at identificere hvad du ønsker at opnå. Det kan være alt fra at tabe sig til at lære en ny færdighed.

Når du har en idé om, hvad du ønsker at opnå, kan du begynde at opstille dit SMART-mål ved at følge disse trin:

  • S: Gør dit mål specifikt. Jo mere specifikt dit mål er, jo nemmere vil det være at måle og opnå.
  • M: Gør dit mål mål målbart. Uden en måde at måle dine fremskridt på, vil det være svært at holde sig på sporet.
  • A: Sørg for, at dit mål er opnåeligt. Et mål, der er for svært, vil kun føre til frustration.
  • R: Sørg for, at dit mål er relevant. Vælget mål, der er i overensstemmelse med dine værdier og det, du ønsker at opnå i livet.
  • T: Sørg for, at dit mål er tidsbestemt. Sæt en deadline for dig selv, så du kan holde dig på sporet.

Tips til at sætte SMART-mål

Her er nogle sidste tips til at sætte SMART-mål:

  • Skriv dine mål ned. Det vil hjælpe dig med at huske dem og holde dig ansvarlig.
  • Del dine mål med andre. Det vil hjælpe dig med at holde dig motiveret og på rette spor.
  • Gennemgå dine mål regelmæssigt. Det vil sikre, at de stadig er relevante og opnåelige.
  • Vær fleksibel. Hvis du finder ud af, at et mål ikke længere er relevant eller opnåeligt, skal du ikkevære bange for at justere den.

Nu hvor du ved, hvordan man sætter SMART-mål, er det på tide at begynde at sætte dine egne! Husk blot at være specifikke, målbare, opnåelige, relevante og tidsbegrænsede, så er du godt på vej til at nå dine mål.

Afklar dine styrker og udviklingspotentialer

Selvrefleksion er et centralt element i målsætning. For at kunne opstille mål, der svarer til dine styrker og dit udviklingspotentiale, er det vigtigt at vide, hvad disse er.

Der er flere måder at gøre dette på, men nogle metoder er mere effektive end andre. En måde at få indsigt i dine styrker og dit udviklingspotentiale på er at spørge dem, der kender dig godt.

Det kan være venner, familie, kolleger eller endda din chef. De vil kunne give dig et udefrakommende perspektiv på dine styrker og svagheder .

En anden måde at få indsigt i dine styrker og dit udviklingspotentiale på er at reflektere over dine tidligere resultater.Tænk på de øjeblikke, hvor du har følt dig mest succesfuld, og prøv at identificere de færdigheder og kvaliteter, der har bidraget til denne succes.

Du kan også vælge en mere formel tilgang ved at tage personlighedstests eller bruge karrierevurderinger. Disse kan give dig et mere objektivt perspektiv på dine styrker og dit udviklingspotentiale.

Når du har fået en bedre forståelse af dine styrker og dit udviklingspotentiale, kan du begynde at sætte dig mål, der svarer til disse. Dette vil hjælpe dig med at sikre, at du sætter mål, der er opnåelige og relevante for dig.

Skabelon til styrker og udviklingspotentiale

Skabelon til målsætning

Skabelon til målsætning

Konklusion

Nu hvor du ved, hvordan man sætter SMART-mål, er det tid til at begynde at sætte dine egne! Husk blot at være specifikke, målbare, opnåelige, relevante og tidsbestemte, så er du godt på vej til at nå dine mål.

Husk, at selvrefleksion er et vigtigt element i målfastsættelsen, og sørg for at spørge dem, der kender dig for deres bidrag. Endelig skal du sørge for at gennemgå dine mål regelmæssigt for at sikre, at de stadig er relevante og opnåelige. Held og lykke!

Jeg har skrevet mere om SMART-målsætning med eksempler på motionsplan.dk.

Kommentarer